Ani mocná Čína se bez reforem neobejde

28.08.2012 14:03

Ekonomika Čínské lidové republiky patří mezi největší ekonomiky světa. Do roku 2030 může být Čína největší ekonomikou světa, ale to by musel Peking přistoupit k zásadním reformám. "Jak čínští lídři vědí, současný model ekonomického růstu země je neudržitelný. Země se dostala do kritického bodu a je potřeba, aby předefinovala roli, kterou v ekonomice hraje stát," prohlásil mimo jiné na jedné tiskové konferenci prezident Světové banky Robert Zoellick.

Čína - aktuálně druhá ekonomika světa musí omezit dominantní postavení státních firem v hospodářství. Státní podniky stále kontrolují domácí průmysl. Světová banka soudí, že by měl Peking především odstrnit státní monopol v klíčových oblastech jako je energetika či chemický průmysl, které dle posledních odhadů vytváří asi 40% HDP země.

Světové bance se nelíbí, že státní čínské banky poskytují levné úvěry pouze státním společnostem. Soukromé firmy mají se získáním půjčky problém a díky tomu je finanční krize položila na lopatky.

Čínská ekonomika pokvete, pokud bude klást důraz na inovace, technologický pokrok, kreativitu, reindustrializaci, podpoří "zelenou ekonomiku", posílí tržní ekonomiku, poskytne sociální zabezpečení pro všechny a zlepší daňový systém.

Podle odhadu světové banky v roce 2015 čínská ekonomika zpomalí až na šest procent. A to by Číně tpůsobilo velké problémy, neboť její HDP potřebuje růst, alespoň o osm procent ročně, jinak naroste nezaměstnanost.

Čína se nemůže spoléhat jen na export, který je motorem její ekonomiky. Rozvinuté země se potýkají s ekonomickými problémy, a tudíž opadne zájem o čínské produkty. Je obrovskou chybou čekat až ekonomika neporoste vůbec, jak se ukázalo v Řecku, Itálii nebo Španělsku - pak je na reformy pozdě.

Čína se bez reforem neobejde. "Jako ekonom jsem fanouškem ekonomiky postavené na tržních základech. Je ale třeba si uvědomit, že Peking musí brát ohled nejen na to, co je ekonomicky výhodné, ale i na to, co je sociálně a politicky praktické," řekl agentuře Reuters ekonom hongkongské Credit Suisse Tung Tchao.

Zdroj : HN 28.2.2012 (upraveno)