Čína - cesta k úspěchu bez kompromisů

28.08.2012 14:03

Číňané dovedou přijmout jakoukoliv víru, najdou-li v ní cestu k praktickému úspěchu. Ladí jim každá víra splňující tři základní principy konfuciánského pragmatismu : Lepší diamant s kazem, než oblázek bez kazu. Kamkoliv jdeš, tam buď. Nestyď se za chyby, aby se z nich nestaly zločiny.

A tak mohla čínská stavební společnost získat miliardový kontrakt na výstavbu infrastruktury Mekky, kam nesmí vstoupit nemuslimové. Tato čínská stavební společnost všechny svoje zaměstnance poslané do Mekky obrátila na islám. Až práci dokončí, obrátí je zase na něco jiného.

Čínská Akademie sociálních věd se už desítky let snaží zjistit studiem západní historie, politiky, ekonomie a kultury, co vlastně ze Západu po staletí dělalo tak úspěšnou civilizaci, když běloši mají nižší průměrný IQ než žlutí Asijci. "Nejprve jsme si mysleli, že to byly vaše mohutnější kanony," vysvětloval čínský akademik západním reportérům. "Pak váš politický a ekonomický systém. Ale už dvacet let jsme přesvědčeni, že srdcem vaší kultury, vašeho úspěchu a moci je vaše náboženství. Křesťanský morální základ společenského a kulturního života umožnil vznik kapitalismu a vývoj k demokracii," tvrdil čínský akademik. "O tom my už nemáme žádné pochyby."

A tak třebaže čínská vláda oficiálně křesťanství (a náboženství vůbec) nefandí, povolila jakousi experimentální křesťanskou laboratoř ve městě Wen-žou, která má čtrnáct set kostelů. A je - s tím už žádný komunistický funkcionář nepolemizuje - statisticky nejpodnikavějším městem Číny. Tamní přední podnikatel pan Han-ping Žan studii akademie potvrdil s vysvětlením, že na křesťany, i ty čínské, je "lepší spolehnutí", že budou jednat poctivě, a panuje mezi nimi větší důvěra". Čína v 17. století (říkají čínští akademici) zaostala právě ztrátou spolehlivosti a důvěry.

Tak jako čínští komunisté nejprve experimentálně a pak naplno zavedli kapitalismus, začínají pomalu zavádět i křesťanství jako ekonomický systém. Brzy budou mít kam z Evropy prchat perzekvovaní křesťané. Přinejmenším křesťanky: Čína má třicetimilionový přebytek mužů.

Zdroj : MF Dnes 18.4.2011 (upraveno)