Čínské výrobky se staly součástí našich životů - import Čína

28.08.2012 14:01

Mobilní telefon! Náš věrný společník, důvěrník, naše sekretářka a budík. Snad neexistuje na světě mobil bez komponentu vyrobeného v Číně. Čínské součástky naleznete i v telefonních přístrojích pro pevné linky.

Stačí vstoupit ráno do koupelny a koukáme na čínský froté ručník, čínské žiletky, čínský hřeben a čínskou podložku. Mnozí z nás si oblékají spodní prádlo dovezené z Číny. Mnohdy celý náš outfit je složen z čínských oděvů včetně obuvi a ponožek. Všechny náhodně uvedené výrobky se řadí do seznamu položek - import Čína. Pokud se týká ponožek, je Čína největším výrobcem ponožek na světě.

Přejdeme do kuchyně, kde si chystáme snídani. Opět položky z kategorie import Čína. Varná konvice byla většinou celá vyrobena v Číně nebo aspoň obsahuje nějakou čínskou součástku. Do čínského hrníčku vložíme čínský čaj, pravda někdy indický nebo cejlonský. Navíc - část energie pochází z čínských zařízení. Přibližně 98% solárních panelů instalovaných v ČR bylo vyrobeno v Číně. Obchod s Čínou kvete.

IKEA! Minimálně dvacet procent sortimentu zboží z tohoto obchodu pochází z Číny - opět import z Číny.

Osmdesát procent obuvi včetně značkové prodávané v Česku je zboží označené Made in China. Došli jsme do práce a usedneme na kancelářskou židli. Ani zde obchod s Čínou neustrnul. Do Česka se dováží velká část kancelářských židlí právě z Číny. Sedíte u počítače nebo máte na klíně notebook ? Opět jste obklopeni výrobky z Číny. Klávesnice, monitor, myš - společně s textilem je elektronika
hlavním čínským exportním artiklem ve světovém měřítku. Čína je největší výrobce elektroniky na světě. Zajisté nemusíme nikomu představovat Lenovo Group Limited - druhého největšího výrobce počítačů.  Import Čína - chytré telefony a chytré televize jsou další produkty Lenovo.

Metro, tramvaje, autobusy, motorky, kola, koloběžky - obsahují součástky z Číny. Obchodování s Čínou má stále zelenou a v brzké době tomu nebude jinak. Zajisté mnozí netuší, že až 50% všech motorek na světě (popřípadě součástek) je vyrobeno v Číně. Čínská lidová republika - před třemi roky vzlétl první Airbus A3 vyrobený v Číně.

Obchod, dovoz, import, nákupy - tato slova v souvislosti s Čínou se skloňují ve všech pádech.

Zdroj : HN 10.11.2010 (upraveno)