Světovou agendu diktují čínští tygři - zboží z Číny

28.08.2012 14:02

Dominance Západu mizí. Američané marně přemlouvají Čínu, aby nepodhodnocovala měnu. New York, Paříž, Londýn - tady už nezní důležitá rozhodnutí, ale v Pekingu, Hongkongu, Dillí a Sao Paulu. Do těchto měst se přesunula finanční a strategická moc. Ústup Západu se dal očekávat, díky přemrštěným sociálním výhodám a pohodlnému polštáři, který dusil podnikavost.

Formuje se nová mocenská rovnováha - zboží z Číny. Peking je významným věřitelem Spojených států, a tak má v ruce lepší karty. Dominance Západu končí vlastní vinou - kolaps hypotečního trhu a následný pád významných bank byl poslední kapkou. Z finanční krize z roku 2008 se nejdříve dostala Čína, Rusko, Brazílie a Indie. Země jako Island, Řecko, Irsko, Španělsko jsou na pokraji
bankrotu.

Čína je nejrychleji rostoucí ekonomikou světa. Asijské mocnosti posilují, zatímco vyčerpaný Západ uvadá. Indie prodává špičkové počítačové software a Čína je nejvetším výrobcem všeho. Rusko a Brazílie mají obrovský surovinový potenciál. A co spojuje tyto země ? Vitalita - koukáme s němým úžasem, jak se tyto dříve rozvojové země prodraly mezi desítku největších ekonomik světa.

Zboží z Číny putuje do celého světa, zatímco Západ vyklízí pozice. Hledají se další a další kouzelné recepty na odeznívající finanční krizi. Škrtá se mocně ve výdajích na armádu, zatímco Čína renovuje svou první letadlovou loď a spolu s indickou armádou modernizují výzbroj.

Navíc Západ stárne a prožívá úbytek obyvatel - Čína spolu s Indií jsou nejlidnatější země světa. Demograf Jack Goldston předpokládá, že v roce 2050 bude západní svět představovat jen 12% světové populace a Evropanů bude jen 6%.

Západ se odepisoval již mnohokrát, a přesto nebyl nikdy položen na lopatky. Jak ukazuje historie, západní ekonomika se vždy zvedla a byla konkurenceschopná. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová stále věří, že se Čína přidá k Západu a společně s nim bude čelit globálním problémům.

Zdroj : HN 20.1.2011 (upraveno)