Mao - Philip Short

28.08.2012 12:50

Životopis Mao Ce-tunga - Nakladatelství BB art

Mao Ce-tung byl jednou z nejvýraznějších postav 20. století. Stratég, státník, úskočný politok, filosof a básník, který nenávratně změnil tvář nejlidnatějšího státu světa a vtiskl mu svoji pečeť. Revoluce, již rozpoutal, trvala přes čtvrt století a na jejím konci se z "obra na hliněných nohou" stala jaderná velmoc.

Philip Short v této knize bez příkras popisuje životní pouť Mao Ce-tunga k moci. Při líčení životní pouti mýty opředeného diktátora se opírá o donedávna utajované archivní záznamy a bezpočet ústních pramenů. Student plný ideálů, který tíhl k anarchismu, se před očima čtenáře pozvolna stává neomezeným vládcem čtvrtiny lidstva.

Short se v této knize zaměřil zejména na klíčové okamžiky Maova života a politické kariéry. O mnohých z nich oficiální histografie úmyslně mlčí.  Krvavé čistky ve 30. letech, na nichž se Mao osobně podílel, jsou toho názorným příkladem. Short se úzkostlivě drží faktů a ponechává na čtenáři, aby si sám udělal úsudek o muži, který rozpoutal tzv. kulturní revoluci.

 


Philip Short pracoval třicet let jako zahraniční korespondent BBC. Žil a pracoval v Číně v sedmdesátých letech a na počátku osmdesátých let a poté se tam pravidelně vracel. Mezi nejvýznamnější díla patří Medvěd a drag (The Dragon and the Bear), což je srovnávací studie Číny a Sovětského svazu.