Smrt ve stínu Mao Ce-tunga - Čchiou Siao-lung

28.08.2012 12:30

Detektivní román - Nakladatelství XYZ

Bestseller emigranta z komunistické Číny, v němž se mísí erotika, politika a napětí s úryvky ze staré čínské poezie, podává autentické svědectví o měnící se tváři asijské velmoci. Autor se inspiroval klasiky britského detektivního žánru a vytvořil originální postavu kriminálního inspektora Čchena, zapáleného idealisty, básníka, přítele žen, milovníka dobrého jídla a v neposlední řadě oddaného straníka. Po objevení mrtvoly mladé ženy Kuan, vzorné národní pracovnice, začíná Čchen rozplétat předivo intrik, maskovaných jako zájem strany, ale ve svém důsledku jen směřujících k získání absolutní moci. Před čtenářem defiluje pozadí Shanghaie, velkoměsta  plného protikladů, řada postav inspirovaných soudobou čínskou realitou - ať už je to úspěšná novinářka
ve stranických novinách, rafinovaný policista na odpočinku či zvrhlý "buržoazně dekadentní" syn prominentních funkcionářů.

Příběh plný nečekaných zvratů ústí v překvapivé vyvrcholení a s (ne)příjemným mrazením připomíná českému čtenáři doby, které jsou pro něj naštěstí už jen minulostí.

 


Čchiou Siao-lung (Qiu Xiaolong) se narodil v Shanghai. Byl zvolen členem Čínské asociace spisovatelů a v Číně publikoval poezii, překlady i kritiku. Od roku 1989 žije ve spojených státech, kde na Washingtonské univerzitě  získal tituly M.A. (mistr svobodných umění) a Ph. D. (doktor filozofie) v oboru srovnávací literatury. Jeho dílo bylo publikováno v listech Prairie Schooner, New Letters, Present Tense, River Styx, Riverfront Times a v několika antologiích. Je nositelem cen Missouri Biennial Award či Prairie Schooner Readers´ Choice Award. Na Washingtonské univerzitě přednáší čínskou literaturu. S manželkou a dcerou žije v St. Louis.