Ubožáci - Yiyun Li

28.08.2012 12:40

Román - Knižní klub

Román americké autorky čínského původu se odehrává v rozmezí několika málo dnů na jaře 1979. Tehdy v sobě najde děkolik stovek obyvatel malého provinčního města občanskou odvahu vyjádřit veřejně protest proti politickému procesu, v němž byla po desetiletém vězení odsouzena k trestu smrti mladá žena, někdejší fanatická stoupenkyně kulturní revoluce a pozdější disidentka. Lidé různých osudů a povah nacházejí vlastní důstojnost navzdory tomu, že leckterým z nich někdejší revolucionářka kdysi krutě ublížila a mnozí dokonce dosud nesou následky jejích tehdejších ideologicky motivovaných činů.

Příběh napsaný na motivy skutečných událostí z období takzvaného Pekingského jara, krátkého vzplanutí nadějí na politické uvolnění tuhého komunistického režimu, zaujme propracovanou stavbou, důvěrnou znalostí prostředí a uměním zprostředkovat západnímu čtenáři kulturně odlišný myšlenkový svět, který je navzdory politickým turbulencím dvacátého století stále hluboce zakotvený v tisíciletých tradicích. Drama vyprávěné poklidně plynoucím, střízlivým jazykem svrchovaného literárního mistrovství v sobě nezapře hlubokou znalost čínského písemnictví ani stopy inspirace v dílech tak odlišných autorů jako A.P.Čechov či J.M. Coetzee.

 


 

Yiyun Li vyrůstala v Pekingu a roku 1996 odešla do Spojených států. Publikovala povídky a eseje v časopisech The New Yorker, Best American Short Stories, O. Henry Prize Stories apod. Za svou první sbírku povídek Tisíc let vroucích modliteb získala Mezinárodní cenu Franka O´Connora za nejlepší povídku, cenu Hemingwayovy nadace a PENu, cenu deníku Guardian za nejlepší debutovou
knihu a Literární cenu nadace Whiting. Časopisem Granta byla rovněž vybrána mezi nejlepší americké spisovatele do třiceti pěti let. Žije v kalifornském Oaklandu s manželem a dvěma syny a vyučuje na University of California.